Duurzaam

Alle chocolade van Elvee is duurzaam. Onze chocolade is 100% UTZ gecerticeerd en alle producten van het Liefde voor Chocolade concept zijn Fairtrade & 100% biologisch. Klik hier om meer te weten te komen over hoe Elvee zich inzet voor duurzaamheid.

UTZ is een van de grootste duurzaamheidsprogramma’s voor cacao. UTZ betekent ‘goed’ in de Maya taal Quiché. Cacaoboeren hebben het niet altijd even gemakkelijk. Om hen te helpen is het belangrijk dat wij voor duurzame chocolade kiezen. Het UTZ programma richt zich op het professionaliseren van boeren door hen te trainen. Dat heeft als resultaat dat de cacao van betere kwaliteit is en er meer wordt geproduceerd. Uiteindelijk leidt dit voor de boer tot een betere prijs voor een beter product. Tegelijkertijd wordt ook nog rekening gehouden met de boeren en hun families, en met het milieu!

Om veel cacao van hoge kwaliteit te verbouwen is het belangrijk goed om te gaan met het milieu. Boeren leren bijvoorbeeld hun bomen te snoeien, zo min mogelijk gebruik te maken van pesticiden en schaduwbomen te planten. Al deze maatregelen zijn niet alleen goed voor de oogst, maar ook voor de natuur.

Daarnaast worden boeren binnen het programma bewust gemaakt van het belang dat kinderen naar school gaan. Ook wordt aandacht besteed aan de preventie van, en het risico op HIV Aids. Door deze onderwerpen te behandelen, verbeteren niet alleen de sociale leefomstandigheden van de boer, maar die van zijn hele familie.

Maar wat kun je zelf bijdragen? Gewoon blijven genieten van Elvee chocolade! Want alle chocolade van Elvee is UTZ en draagt dus bij aan duurzame cacaoteelt. Dit is dus niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor de boer. Je herkent deze producten aan het UTZ logo.

Wil je meer weten over het duurzaamheidsprogramma van UTZ? Klik dan hier voor meer informatie.

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Een van de sectoren waar Fairtrade actief in is, is de cacaosector. Ruim 140.000 cacaoboeren, verenigd in coöperaties, zijn aangesloten bij Fairtrade. Met name uit Ivoorkust en Ghana komt Fairtrade gecertificeerde cacao. 

Stichting Max Havelaar is zich bewust van de uitdagingen die er zijn in de cacaosector. Zoals de enorme positie-ongelijkheid van de armste families aan het begin van de keten, de moeite die grote coöperaties met tienduizenden leden hebben om ervoor te zorgen dat alle leden geïnformeerd en betrokken zijn en het waarborgen van ieders actieve deelname in bestuursstructuren. Grote opgaven inderdaad, waar samen met de coöperaties hard aan wordt gewerkt om verbeteringen te bewerkstelligen.

Het Fairtrade keurmerk zorgt onder andere voor extra inkomsten via de Fairtrade premie bovenop de cacaoprijs. Er is een van te voren vastgestelde niet-onderhandelbare extra ontwikkelingspremie van 200 dollar per ton cacao die de afnemer verplicht is te betalen rechtstreeks aan de boerencoöperatie. Het gebruik van de premie wordt transparant gemonitord. Bekijk hier een video waarin drie cacaoboeren hun ervaringen delen.  

Klik hier voor meer informatie over het Fairtrade cacao program.

Het woord ‘biologisch’ staat in eerste instantie voor de manier waarop de landbouw en veeteelt is ingericht. Hiervoor gelden namelijk strenge voorschriften voor milieu en dierenwelzijn. Iedereen die biologische producten maakt moet dit doen met deze biologische grondstoffen. De stichting Skal biocontrole ziet erop toe dat producenten altijd volgens de gestelde regels te werk gaan. Dit betekent dus dat een product met het biologisch keurmerk dan ook altijd geproduceerd volgens strenge normen en met biologische ingrediënten.

Biologische landbouw houdt in dat veehouders uitsluitend biologisch voer gebruiken voor hun dieren. Deze dieren krijgen daarnaast ook meer leefruimte dan in een gemiddelde gangbare veehouderij. Ook worden deze dieren veel minder vaak met antibiotica behandeld. Om ervoor te zorgen dat de dieren toch gezond blijven wordt geïnvesteerd in hun leefomstandigheden, zodat zij een maximale natuurlijke weerstand opbouwen.

Ook voor het verbouwen van gewassen gelden strikte regels. Zo mogen deze uitsluitend verbouwd worden op echte grond en dus niet op bijvoorbeeld water of steenwol. Ook wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. In plaats daarvan worden natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp, ingezet.

Een essentieel onderdeel van biologische landbouw is het in stand houden van de natuurlijke kringloop. Een voorbeeld hiervan is dat het aantal dieren dat wordt gehouden in balans met het grondoppervlak, zodat de mest gebruikt kan worden op de eigen gewassen. Voor niet-gemengde bedrijven kan onderling met andere bedrijven in de regio een kringloop gevormd worden; de mest van de veehouderijen gaat naar de akkerbouw en het akkerbouwbedrijf levert weer stro en voer aan het veebedrijf.

Ook aan verwerkers, zoals Elvee, worden eisen gesteld. Zo mag er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt worden van chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen. Een uitzondering wordt gemaakt voor enkele hoogst noodzakelijk hulpstoffen die essentieel zijn voor het proces.

Jouw biologische chocolade en bonbons

Zoals je ziet gaat aan het creëren van biologische producten een heel traject vooraf. Voor onze bonbons en chocolade zijn we op zoek gegaan naar de beste ingrediënten van biologische landbouwbedrijven uit de hele wereld. Zo komt onze cacao uit West-Afrika, de koffie van onze truffels uit Zuid-Amerika en hebben we echte Matcha Tsuki thee uit Japan gehaald. Benieuwd naar ons hele assortiment? Klik dan hier.