Spreekbeurt?

We helpen je!

Wil je iets kunnen vertellen over hoe jouw favoriete chocolaatje nu eigenlijk gemaakt wordt? Klik dan snel hier om er alles over te weten te komen.

Wil je ook iets weten over hoe veel bedrijven zich inzetten voor duurzame cacaoteelt? Ook daarover kunnen we je meer vertellen als je op deze link klikt.

Hongerig naar meer kennis over chocolade? Misschien stillen deze leuke weetjes je trek.

= Chocolade is in de 16e eeuw ontdekt door ontdekkingsreizigers. = 

= Maya’s en Azteken consumeerden honderden jaren geleden cacao als drank. Zij mengden de cacaobonen met warm water en voegden honing, chilipepers en vanille toe. Zij noemden dit xocolati. =

= Spaanse ontdekkingsreizigers namen de cacaobonen mee naar Europa waar ze werden verwerkt en gedronken door de adel. =

= Rond de 18e eeuw kwamen de eerste chocolaterieën op waar de gewone bevolking ook mocht genieten van vloeibare chocolade. =

= Chocolade tabletten werden pas gemaakt in de 19e eeuw. Vanaf dat moment eet iedereen in Europa graag chocolade. =

= Als chocolade wit is uitgeslagen, betekent dit niet de chocolade bedorven is. Het komt door een temperatuurschommeling waardoor het vet van de chocolade zich afscheidt. Dit is dat witte laagje. =

= Bijna iedereen houdt van chocolade. Dit komt omdat chocolade lekker zoet en romig is en omdat de cacaoboter in de chocolade zorgt voor een prettig mondgevoel. Dit komt doordat het smeltpunt van de cacaoboter iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond smelt. =

= Cacao is een bron van flavonoïde (een stof die de weerstand verbetert), verhoogt de goede cholesterol (HDL), verlaagt de slechte cholesterol (LDL) en verlaagt de bloeddruk. Maar chocolade bestaat naast cacao ook uit suiker en andere bestanddelen. Geniet, maar snoep met mate. =

= Nederlanders eten gemiddeld ruim 5kg chocolade per jaar per persoon. =

= De Europeaan eet gemiddeld 5,7kg chocolade per jaar en in Zwitserland wordt gemiddeld zelfs 9 kg chocolade per jaar gesnoept. =

= De eerste bonbon is uitgevonden door Jean Neuhaus in 1912. =

= De praline is een Belgische specialiteit. =

= In België worden bonbons pralines genoemd. Vooral de handgemaakte praline is een echte Belgische specialiteit. Nederlandse bonbons zijn vaak groter en veelal gevuld met een roomvulling. =

= Veel mensen weten niet dat er een verschil is tussen praline en praliné. Praline is de Belgische term voor bonbon en praliné is een vulling in de bonbon op basis van noten. =

= Als de praline begint te smelten in je hand betekent dit dat er veel cacaoboter in zit, dit is een goed teken. =

= Een perfect gemaakte praline moet kraken bij de eerste beet! =

Ok, maar hoe maak je dan bonbons?

In dit filmpje laten we je zien hoe onze slagroombonbons gemaakt worden.

En hier zie je hoe de favoriete letters van onze Sint gemaakt worden.

Duurzame Chocolade

Alle chocolade van Elvee is duurzaam. Onze chocolade is 100% UTZ gecerticeerd en alle producten van het Liefde voor Chocolade concept zijn Fairtrade & 100% biologisch. Klik hier om meer te weten te komen over hoe Elvee zich inzet voor duurzaamheid.

Meer weten?